GTLD UZANTILAR

.com: Adını commercial kelimesinin kısaltmasından alan .com, Türkçe’de ticari anlamına gelmekte olup genellikle ticari ve bireysel işlemler için kullanılan üst düzey jenerik alan adı uzantısıdır. Ayrıca dünya üzerinde en çok kullanılan uzantı türüdür.

.net: Üst düzey jenerik alan adlarından biridir. “Network” kelimesinin İngilizce kısaltması olarak kullanılan bir uzantıdır. Çoğunlukla çevrimiçi alanlarda ve teknoloji sektöründe hizmet veren işletmelerin kullandığı bir alan adı uzantısıdır.

.org: Üst düzey jenerik alan adları arasında bulunan .org, İngilizce “organization” kelimesinin kısaltmasıyla oluşturulmuş bir alan adı uzantısıdır. 1985 yılından beri kullanılan .org uzantısı, uluslararası bilinirliğe sahiptir. Genellikle vakıf, dernek, organizasyon ve kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları tarafından tercih edilir.

.info: İngilizce “information” kelimesinin kısaltmasıdır. Bilgi içerikli alan adları için tercih edilir.

.pro: İngilizce “professional” kelimesinden gelmektedir. Profesyonel dünyada kullanım için özel üretilen bir alan adı uzantısıdır.

*.me: Karadağ‘a ait ülke kodu üst düzey alan adıdır (ccTLD). 2008 yılından itibaren dünya genelinde kullanılmaktadır. Herhangi bir kısıtlama olmaksızın küresel olarak kayıt edilebilir bir uzantıdır.

.com alan adı: Herhangi bir kısıtlamaya sahip olmamasına rağmen, adından da anlaşılacağı üzere büyük çoğunlukla ticari işlemlerin yürütüldüğü web siteleri için kullanılır. Popüler ve prestijli olması dolayısıyla, bloglar, girişimciler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve bireysel siteler tarafından da sıklıkla tercih edilir.

.info alan adı: Kullanım açısından herhangi bir kısıtlamaya sahip değildir. Enformasyon akışı sağlamayı hedefleyen her amaç için kullanılabilir. Alan adı bünyesinde, bilgi verecek içerikler oluşturacak farklı meslek grupları ve iş kolları için uygundur. Şirketler tarafından sıkça tercih edildiği gibi bireysel kullanımı da popülerdir.

.pro alan adı: Büyük şirketler ve alanında uzman kişiler tarafından kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle markalaşma sürecindeki kuruluşların sıklıkla tercih ettiği görülmektedir. .pro uzantısı, holding şirketler ve profesyonel kurum ve kuruluşların popüler tercihleri arasındadır.

*.me alan adı: Özel bir alan adı uzantısı olan .me, hem şirketler tarafından hem de kişisel olarak tercih edilir. Pek çok şirket, fonetik açıdan uygunluğu ve anlamlı bir bütün oluşturması bakımından .me uzantısını seçmektedir. Ayrıca, uzaktan ve freelance çalışma kültürünün yaygınlaşması ile tasarımcı, geliştirici, teknoloji uzmanı gibi meslek kollarında sıkça tercih edilir bir hal almıştır.

.com uzantılı alan adının sağlayabileceği avantajlar: İster yeni şirketinize ait internet sitesi, ister kişisel bir blog kuruyor olun, çalıştığınız sektör fark etmeksizin “.com” uzantılı alan adı prestijiyle işinize veya markanıza değer katar. Alışılmış bir uzantı olmasından kaynaklı olarak, web sitelerinin akılda kalıcı ve kolay bulunabilir olmasını sağlar. İnternet sitenizin uzantısının .com uzantılı olması internetteki görünürlüğünüzü arttırır, sizin daha çok kişiye ulaşmanıza yardımcı olur. Yaygın olması bakımından güvenilir bir seçimdir, müşterilerinizin veya kullanıcılarınızın internet sitenize gönül rahatlığıyla giriş yapmasını sağlar. Üst düzey alan adları (TLD’ler) içinde en çok tercih edilen uzantı olan .com uzantısı, özellikle ticari amaçlı kurulan siteler için satış hizmeti sunduğunu belirtebilmesi sayesinde de şirketlerin satışlarına destekleyici yönde katkı sunar. Ayrıca geniş bir kullanım hacmine sahip olması bakımından kendine her alanda yer bulan .com uzantısı, mobil işlem yapmak isteyen kullanıcılarınız için de pratik ve kullanışlıdır.

.net uzantılı alan adının sağlayabileceği avantajlar: Dünya üzerinde en yaygın kullanılan alan adı uzantılarından biridir. 1985 yılından beri aktif olarak kullanılan bu uzantı, kullanım hacminin genişliği sayesinde kullanıcılarda güvenilir bir izlenim bırakır. Ağ ve örgütlenme anlamlarına gelen bu uzantı, genellikle bilişim sektöründe faaliyet gösteren kişi ve kurumlarca tercih edilir. Herkesin alabileceği bir alan adı uzantısı olmasına rağmen, .net uzantısına sahip alan adları uygulama ve teknoloji sektöründeki kullanıcıların kendilerini göstermeleri için iyi bir seçenektir. Bu gibi alanlarda adından söz ettirmek isteyen kullanıcıların, marka konumlandırmasını güçlendirmesi bakımından da oldukça avantajlıdır.

.org uzantılı alan adının sağlayabileceği avantajlar: Öncelikle .org alan adı uzantısı bilinirliği yüksek olması bakımından saygın bir uzantıdır. Tıpkı .com uzantısı gibi kullanıcılarda prestijli bir izlenim yaratılmasını sağlar. .org alan adları, diğer alan adı uzantılarından farklı olarak belirli bir amaca yönelik düzenlenebilir. Bu amaç yardımlaşma derneklerinin, kültür ve sanat kuruluşlarının, kar amacı gütmeyen organizasyonların ve projelerin yaygınlaştırılması ve duyurulması olabilir. Bu sektörlerdeki alan adı kullanıcıları, .org uzantısını tercih ederek hedef kitlelerine kolaylıkla ulaşır. Bu şekilde güvenilir ve işlevsel bir uzantıya sahip olur.

.info uzantılı alan adlarının sağladığı avantajlar: Alan adılarına bilgi verici olduğunun anlaşılması özelliğini kazandırır. Bilinçli ziyaretçi ve kullanıcı kitlesi oluşturmaya yardımcıdır. Bu sebeple kamu kuruluşlarından özel sektöre, bilimsel çalışmalardan ticari işlemlere; pek çok alanda .info kullanılır. Çalışma alanına uygun bir kullanım sunar. Bilinirlik ve güvenilirlik açısından avantajlı olduğu kadar, internet görünürlüğünün arttırılması ve yaygınlaştırılması açısından da önemlidir.

.pro uzantılı alan adlarının sağladığı avantajlar: Arama motorlarındaki görünürlüğün arttırılması ve imaj oluşturma açısından oldukça verimli bir uzantıdır. Markalaşma, bilinirlik ve güvenilirlik konularında destekleyici bir uzantısıdır. İş ile ilgili bilgilerin ve paylaşımların yapılacağı sitelerin oluşturulması için kullanışlıdır. SEO uyumlu oluşu ve önüne eklenen kelimeler ile bir bütün oluştuması bakımından tercih edilir.

*.me uzantılı alan adlarının sağladığı avantajlar: Uluslararası bilinirlik ve güvenilirlik sahibi olması sebebiyle .me uzantısı diğer ülke kodu üst düzey alan adlarından (ccTLD) farklıdır. Bu farklılık tıpkı bir üst düzey jenerik alan adı uzantısı gibi kullanılmasını sağlar. .me uzantısı, İngilizce’deki “beni” kelimesini çağrıştırığı için önüne eklenen pek çok kelime ile anlamlı bir bütün oluşturmaktadır. Bu durum gerek SEO açısından gerek Google görünürlüğü açısından verimli bir kullanım sağlar.

.com ve .net uzantılı alan adları ICANN’den aldığı yetki ile Verisign tarafından işletilmektedir. Verisign, .com, .net, .org uzantılı alan adlarının otoritesi olmasının yanı sıra .tv gibi uzantılara sahip alan adlarının da kayıt otoritesidir. Ayrıca Verisign, alan adını doğrudan nihai kullanıcıya tahsis etmek yerine ICANN akreditasyonuna sahip firmalar aracılığıyla satış gerçekleştirmektedir.

.org uzantılı alan adları ICANN’den aldığı yetki ile Public Interest Registry (PIR) tarafından işletilmektedir. Ayrıca Public Interest Registry (PIR), alan adını doğrudan nihai kullanıcıya tahsis etmek yerine ICANN akreditasyonuna sahip firmalar aracılığıyla satış gerçekleştirmektedir.

.com: En çok tercih edilen alan adı uzantısı olan .com, kullanıcılarınıza karşı güvenilir bir imaj çizmenizi sağlar. Bunun yanında, .com uzantılı domainler ICANN tarafından yönetilmektedir. METUnic, ICANN akreditasyonuna sahip olduğu için bu çerçevedeki her türlü politika ve prosedüre uygun şekilde .com uzantısı sağlar. Buna bağlı olarak da güvenilir bir .com hizmeti sunar.

.net: Bu uzantının yaygın kullanımı, faaliyet alanının belirginleştirilmesi ve hizmetin tanıtılması açısından önemlidir. ICAAN tarafından tahsis edilen .net uzantılı alan adları, güvenilirlik açısından güçlüdür. METUnic gibi ICANN akreditasyonuna sahip şirketler aracılığı ile alınabilen .net, her türlü politika ve prosedüre uygun şekilde tahsis edilir.

.org: Dünya üzerinde en çok kullanılan alan adlarından biridir. Bu açıdan sahip olduğu bilinirlik ve prestij, kullanıcılar tarafından güvenli bir izlenim oluşturur. Ayrıca .org uzantılı alan adları ICANN tarafından yönetilmektedir. ICANN’e bağlı olarak hizmet veren kayıt operatörlerinden alacağınız uzantılar güvenilirdir. METUnic, ICANN akreditasyonuna sahip olması ile bu çerçevedeki her türlü politika ve prosedüre uygun şekilde .org uzantısı sağlar. Buna bağlı olarak da güvenilir bir .org uzantılı alan adı tahsis hizmeti sağlar.

İstediğiniz alan adının, bir başkasına tahsis edilip edilmediğini kontrol etmeniz gerekir. Bu işlem için METUnic giriş sayfasında yer alan “alan adı sorgulama” kısmından uygunluk kontrolü yapabilirsiniz. Almak istediğiniz alan adı kullanımda değilse satın alma işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

*.me uzantılı alan adları ayrıca bir premium listesine sahiptir. Premium .me alan adları listesinde bulunanlar için farklı kayıt prosedürü ve fiyat politikası uygulanmaktadır. Bu kategorideki alan adları için henüz panelimizden direkt olarak işlem gerçekleştirilememektedir. Alan adının fiyatlandırması hakkında bilgi almak ve tahsis gerçekleştirmek istiyorsanız almak istediğiniz alan adını belirterek bir destek talebi oluşturmanız gerekmektedir.

gTLD uzantılı alan adı sistemi, “ilk gelen alır” prensibi ile çalışır. Bu sebeple, istediğiniz alan adının sizden önce alınması durumunda bu alan adı için METUnic tarafından alabileceğiniz bir hizmet bulunmamaktadır. Bu durumda farklı bir alan adı için başvuru yapabilirsiniz.
  • 2-63 karakter sayısına sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
  • A harfinden Z harfine, 0 rakamından 9 rakamına kadar olan karakterleri kullanabilir; ayrıca tire (-) işaretini de tercih edebilirsiniz. Yalnız, alan adının başında veya sonunda tire (-) kullanmanıza izin verilmemektedir.
  • İnternet sitesi içeriğinizle alakalı, akılda kalıcı bir isim seçmelisiniz.
  • Alacağınız adın, geçmişini ve benzer adların içeriklerini kontrol etmelisiniz.
  • Alan adınızı, içeriğinize yönlendiren ve SEO ile uyumlu türde seçmelisiniz.
  • İngilizce ve Türkçe karakter karmaşası oluşmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Kolay yazılan ve okunan bir alan adını tercih edip, yazım yanlışından kaçınmalısınız.
  • Sosyal medya gibi farklı alanlarla destekleyeceğiniz bir site oluşturacaksanız, onların kriterlerine uygunluğunu da gözden geçirmelisiniz.

Güncel fiyat listemize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Alan adı satın almaya uygun ise, başvurunuzun ardından sistem tarafından ödeme aşamasına yönlendirilirsiniz. Satın alma aşamasında, alan adınıza ait ödeme işlemini banka/kredi kartınızla gerçekleştirebilirsiniz.
ICANN düzenlemelerine göre, bir alan adı bir ila on (1-10) yıllık bir süre için kaydettirilebilir ve yalnızca kaydedilen süre boyunca aktiftir. Ayrıca alan adınızın süresini en fazla on (10) yıl olmak kaydıyla yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
gTLD uzantılı alan adları, “ilk gelen alır” prensibine uygun biçimde herhangi bir kriter aranmaksızın belgesiz olarak tahsis edilmektedir.

Başvuru durumunuzu “Alan Adlarım” sekmesinde aktif, beklemede ve iptal edilenler statülerinden görüntüleyebilirsiniz. Beklemede gözüken alan adınız on beş (15) dakikada aktif alan adlarınıza geçecektir. Sorun olması durumunda Yardım/Destek sayfasındaki kanallardan bize ulaşabilir, konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Aldığınız alan adını hangi amaçla kullanacağınızı siz belirlemelisiniz. Hosting hizmeti alacağınız şirketi seçmeli, site içeriklerini oluşturmalısınız. Alan adı tahsisi yapmak, aktif bir websitesine sahip olmak için gereken şeylerden yalnızca bir tanesidir.

Süresi dolmuş ve ödeme yapılmadığı için otuzuncu (30.) günde silinmiş alan adlarınız için kurtarma ücreti ödeyerek silme işlemini geri alabilirsiniz. Alan adını kullanmayı devam ettirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulamanız gerekmektedir:

  1. Kontrol panelinizde “İptal Edilmiş” bölümüne gidin ve alan adınızı bulun.
  2. Alan adınızın sağ tarafında bulunan “Kurtar” butonuna tıklayın.
  3.  Açılan sayfada, kurtarmak istediğiniz alan adı için kutucukları işaretleyin ve tekrar “Kurtar” butonuna tıklayın.
  4. Yönlendirileceğiniz ödeme sayfasında ödeme yapacağınız seçeneği seçin ve ödeme bilgilerinizi girin.
  5. “Gözden Geçir ve Onayla” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.
  6. Alan adınız aktif duruma gelecektir.

Herhangi bir sorun olması durumunda Yardım/Destek sayfasındaki kanallardan bize ulaşabilir, konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Alan adı transferi, alan adınızın mevcutta bulunduğu firmadan başka bir firmaya aktarılması işlemidir. Her iki firma tarafından da belirtilen aktarım şartlarının sağlanması durumunda, işleminizi kolayca yapmanız mümkündür. Alan adlarınızın tamamını METUnic’ten yöneterek, güvenli ve düzenli bir yönetim imkanına sahip olabilirsiniz. Transfer işlemleriniz için buraya tıklayarak, ilgili aşamaları gözden geçirebilirsiniz.

Alan adlarınızı, ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) akreditasyonuna sahip firmamız METUnic’e aktarım yaparak kesintisiz ve güvenilir bir şekilde kullanabilirsiniz. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ’nün bilişim alanındaki tecrübesi ile ODTÜ Geliştirme Vakfı çatısı altında kurulan METUnic, uygun fiyat politikası ve güvenilirlik prensipleri ile çalışan yerli ve milli bir şirket olup kullanıcılarına alan adı tahsisi konusunda kaliteli bir hizmet vermektedir.

Bu sürede aktarım sağlayabilirsiniz ancak işlem sırasında yaşayacağınız olası bir aksaklık, işlemi yeniden başlatmanızı gerektirebilir. Bu durumda alan adınız beklemede kalabilir ve aktarımı sağlanmamış olur. Bu nedenle, alan adınızı yenileme süresine bir (1) ay kala aktarmanızı tavsiye ederiz.
Alan adı transfer işlemleri sırasında, kullanıcıların istemeden transfer işlemlerini iptal etmesi mümkündür. Bu durum genellikle mevcut kayıt operatörlerinin transfer aşamalarının takip edilmesi, onay maillerinde red tercihi yapılması gibi sebeplerden kaynaklı olacaktır. İstenmeyen bir iptalle karşılaşmamak adına, transfer aşamaları ile ilgili olarak mevcut kayıt operatörünüzden veya METUnic’ten yardım alabilirsiniz.
Transfer işleminden önce alan adınıza ait DNS, URL yönlendirme vb. ek hizmetleriniz ile ilgili detayları kontrol etmelisiniz. Bazı kayıt operatörlerinden alınan ücretsiz ek hizmetlerin, transfer sonrasında duraklatıldığı görülmektedir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için mevcut kayıt operatörünüz ile iletişime geçmeli ve transfer sonrası bu gibi hizmetleriniz ile ilgili bir değişiklik olup olmayacağını teyit etmelisiniz.

Aktarım işlemleri için alan adı kilitli olmamalıdır. Bu nedenle aktarım siparişini vermeden önce alan adınızın üzerindeki kilidi kaldırmanız gerekecektir. Kullanıcı panelinize giriş yaptıktan sonra “Alan Adlarım” başlığı altında yer alan listeden alan adınızı bulup “Bilgi” daha sonra “Ayarlar” butonlarına tıklayarak alan adının transfer kilidini kaldırarak transfer kodunu talep edebilirsiniz.

*Bazı durumlarda kayıt otoritesine bağlı olarak altmış (60) günlük bir bekleme süresi uygulanmaktadır.

gTLD uzantılı alan adınızın farklı bir operatörden aktarılabilmesi için belli koşullara uyum sağlaması ve bir transfer kodu (authcode) olması gerekmektedir. Bu şifreler en az altı (6), en fazla yirmi üç (23) karakterden oluşur, ayrıca içerisinde harf, rakam ve özel karakter olması zorunludur.

Kullanıcı panelinize giriş yaptıktan sonra “Alan Adlarım” başlığı altında yer alan listeden alan adınızı bulup “Bilgi” daha sonra “Ayarlar” butonlarına tıklayarak alan adının transfer kilidini kaldırarak transfer kodunu talep edebilirsiniz.
ID koruma (whois gizleme), alan adlarına ait sahiplik bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından görünmesini engelleyen bir hizmettir. Bu bilgilerde yer alan ad, soyad, adres, telefon ve e-posta adresi gibi gizlilik gerektirecek kişisel bilgilerinizin görünmesini engellemek amacı ile kontrol paneliniz üzerinden whois gizleme özelliğini etkinleştirerek alan adınızın gizliliğini sağlayabilirsiniz.
Kontrol panelinizde bulunan “Alan Adlarım” başlığı altında alan adınızı bulunuz ve sağ tarafında yer alan “DNS” butonuna tıklayınız. Açılan pencerede alan adı sunucu seçenekleri için ayrılmış bölümlere DNS sunucu bilgilerinizi giriniz. Son olarak “Alan Adı Sunucularını Güncelle” butonuna tıklayınız.

Alan adınıza ait URL yönlendirme hizmetinden nasıl yararlanacağınızı öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.